Vakkanjers

Op dinsdag 9 mei aanstaande vindt op het Sint-Janslyceum te ’s-Hertogenbosch de halve finale plaats van Vakkanjers. In dit filmpje legt Alex Duijzer uit waar het die dag om gaat.

Vakkanjers is een ambitieus landelijk programma waarin leerlingen uit het hele land oplossingen bedenken voor realistische technische vraagstukken. Thema is dit jaar ‘frisse lucht’. Mede door corona staat dit thema hoog op de maatschappelijke agenda. Ventilatie op scholen is nu belangrijker dan ooit. Vooral omdat het van grote invloed is op de gezondheid, concentratie en dus de leerprestaties van leerlingen.

Daarom bedenken, creëren en ontwikkelen Vakkanjers dit schooljaar manieren om hun eigen omgeving zo gezond mogelijk te maken met voldoende frisse lucht. Ze onderzoeken, ontwerpen en maken een prototype. De teams met de beste ontwerpen pitchen hun idee tijdens het landelijke finale Vakkanjers LIVE.

Vakkanjers is een programma van Jet-Net & TechNet, ontstaan uit een initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek.  Leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21st century skills als initiatief nemen, probleem oplossen, teamwork en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt.