Op studiereis naar Berlijn met VWO 6

‘Zullen we een weekje op studiereis gaan naar Berlijn’, vroeg mevrouw Kops op een woensdagmorgen ergens in september. Ik had mijn twijfels. Zijn de leerlingen in de 4e klas wel rijp voor 5 dagen cultuur snuiven in deze historische metropool?  ‘Nee, we gaan met vwo 6, en verbinden het aan het profielwerkstuk. Dan krijgen we gemotiveerde leerlingen mee die echt onderzoek willen doen op locatie’, ging mevrouw Kops verder. Dat zag ik natuurlijk wel zitten. En zo geschiedde. Met Irma aan onze zijde gingen we de week voor de kerstvakantie met 27 leerlingen op reis naar Berlijn.

Buschauffeur Dennis bracht ons veilig naar de Duitse hoofdstad en daar begon ons uitermate boeiende programma. Een bezoek aan de Rijksdag, het Joods museum, het Stasi museum en ook nog een goed verhaal bij de Brandenburger Tor werden door de leerlingen zeer gewaardeerd. Los van het vakinhoudelijke deel is het mooie van een studiereis dat je leerlingen op een andere manier leert kennen. Zo weten we sinds de reis dat Eline graag ananas eet in een bus, Isa een graag geziene gast is op techno feesten, Koen erg goed is met bierviltjes, Sarah en Laura niet alle Berlijnse taxichauffeurs even betrouwbaar vinden, er door veel jongens stevig wordt gegokt op dartwedstrijden en dat Marie-Sophie dolgraag haar verjaardag viert in een Italiaans restaurant (met vuurwerk).

Dank aan alle leerlingen die deze geweldige reis mogelijk hebben gemaakt. Zelf heb ik erg genoten van de laatste avond. Een Duitse poëzie avond met voordrachten uit eigen werk, die aan het eind van de avond toch een net iets andere wending kreeg…..