Marina blikt terug: ‘Mede dankzij SJL een verblijfsvergunning’

Het Sint-Janslyceum bestaat honderd jaar en daarom blikken wij samen met (oud-)docenten, leerlingen en medewerkers terug op hun schooltijd. We begonnen deze reeks met voormalig geschiedenisdocent René Kok. Nu gaan we door met Marina Sufiyanova. Zij heeft een heel bijzondere herinnering aan haar schooltijd: docenten en leerlingen zetten zich massaal in om haar te helpen met het verkrijgen van een verblijfsvergunning. En met succes! 

Een paar minuten nadat we meldden op zoek te zijn naar mensen met een leuk verhaal over het Sint-Janslyceum, kregen we een mailtje van Marina: “Ik heb een bijzondere herinnering aan mijn oude middelbare school en die wil ik graag delen om het SJL te bedanken.” Onze nieuwsgierigheid was direct gewekt en even later belden we haar. “Ah, ja ik heb inderdaad iets dat me voor altijd bijblijft!”

En dat klopt helemaal. Marina kwam samen met haar moeder op haar achtste vanuit Kazachstan naar Nederland. Ze hoopten hier een nieuw leven op te bouwen en dat was eerst ook het geval. Maar nadat ze 13 jaar in Den Bosch woonden, kregen ze vervelend nieuws: Marina en haar moeder kregen geen verblijfsvergunning en moesten binnen drie maanden terug naar Kazachstan. “Dat was heel zwaar”, vertelt ze. “Ik had daar helemaal geen kansen en dacht er liever niet over na hoe het zou zijn om terug te zijn.”

Sint-Janslyceum in actie

Maar dat liet het Sint-Janslyceum, waar ze toen al een paar jaren les volgde, niet zomaar gebeuren. Een aantal docenten schoot haar direct te hulp door middel van een handtekeningenactie. Onder meer mevrouw Van Eekeren, mevrouw Van Riel, Toine Veuger, meneer Teunissen en toenmalig burgemeester Rombouts voerden actie, en met succes: “Binnen twee of drie weken hadden we 24.000 handtekeningen ingezameld. Ik vond het zo bizar dat we het in zo’n korte tijd bij elkaar gekregen hadden!”

“Binnen twee à drie weken hadden we 24.000 handtekeningen verzameld!”

Op naar Den Haag

Met een boel handtekeningen (en lieve steunbetuigingen vanuit iedereen op het Sint-Janslyceum) op zak, ging Marina met de docenten en leerlingen naar Den Haag om te protesteren. “Vier dagen later kregen mijn moeder en ik een bijzondere brief met daarin het nieuws dat ik nooit zal vergeten: we mochten blijven! Toenmalig minister Hirsch Ballin had op zijn allerlaatste dag een verblijfsvergunning gegeven. Typisch genoeg werd hij later mijn docent op de universiteit. Ik heb het er toen nog met hem over gehad en ben hem, samen met de docenten van het SLJ, eeuwig dankbaar. Ik heb geen idee wat er gebeurd zou zijn als ik terug had moeten gaan. Ik wil er eigenlijk niet over nadenken.”

Bijzondere docent

Inmiddels is Marina afgestudeerd van de TU, maar ze denk nog graag terug aan die tijd. Ook aan meneer Teunissen, die haar onlangs uitnodigde voor het jubileumfeest. En ook tegen hem wil ze nog wat zeggen:

Bekijk de video via deze link