Geestelijke reset tegen de coronablues

Geestelijke reset tegen de coronablues.

Geen rekenen, maar praten over je gevoel. Met een motivatietraining wil het Sint-Janslyceum zorgen dat leerlingen na de coronatijd met vertrouwen het schooljaar afsluiten.

ANNEMIEK STEENBEKKERS

Zelfcompassie? Iemand een idee wat dat is? Geen van de twintig leerlingen van 5-vwo op het Sint-Janslyceum steekt zijn vinger op. ,,Zelfcompassie betekent mild naar jezelf kijken. Wat je voelt, mag er zijn”, zegt Rosanne van Rijnberk dan maar zelf.

Waar wordt je blij van?

Samen met India Joy Prosser – beiden zijn bezig met het laatste jaar van de studie toegepaste psychologie – is ze deze maandagochtend te gast op het Sint-Janslyceum in Den Bosch om een motivatietraining te geven.

Het begint ermee dat ze vooral zelf voorbeelden aandragen van dingen waar ze blij van worden (‘hardlopen in de buitenlucht vind ik heel chill’) of wat ze boos en verdrietig maakt (‘mijn scriptie schrijven in coronatijd en geen fysieke diploma-uitreiking’).

Lamgeslagen

Op de vraag of hun motivatie minder is geworden in coronatijd steekt ruim de helft van de leerlingen zijn vinger op.

Rector Jean Wiertz zag het gebeuren, zeker de voorbije maanden waarin de lockdown maar aanhield.,,Ik zit namens het voortgezet onderwijs in diverse overlegorganen en hoor enorm vaak dat mensen tegenwoordig zwaar gedemotiveerd zijn. De GGD kan de aantallen depressieve leerlingen niet aan en er zijn lange wachtlijsten. Maar ook leerlingen met minder ernstige klachten zijn zwaar gedemotiveerd en komen zonder spullen en huiswerk naar school. Ze zijn een beetje lamgeslagen.”

Vandaar de eendaagse motivatietraining, overigens ook voor alle medewerkers. Doel: niet met een gevoel van onvrede over een mislukt schooljaar de vakantie ingaan, maar het vertrouwen voelen dat het goed is en goed komt.

,,Dit is de basis. Ook bij leerachterstanden, waar het steeds over gaat in coronatijd. Eigenlijk is het een algemeen menselijk verhaal en zouden ook bedrijven zo’n training kunnen geven. Voor zover ik weet, zijn wij als school hiermee wel een voorloper.”

Samen met psychologen en docenten lichamelijke oefening zijn er workshops opgezet over onder meer motivatie, doelen stellen, helpende en niet-helpende gedachten en omgaan met tegenslagen.

Training in 13 dagen

Oud-bondscoach van de Belgische hockeyvrouwen Niels Thijssen – afgelopen december opgevolgd door Raoul Ehren – biedt ondersteuning vanuit zijn ervaring met het motiveren van mensen. In dertien dagen tijd moeten alle leerlingen van het Sint-Janslyceumhun training gehad hebben. In de ochtend de theorie, in de middag het toepassen ervan tijdens de gymles.

,,Oké, wat wil je achter je laten?”, vraagt psychologiestudente Prosser. ,,Schrijf het maar op een post-it. En daarna mag je het opfrommelen en in de bak gooien.” Van Rijnberk: ,,Hoe voelt dat, nu je het letterlijk losgelaten heb?” Geen reactie. Vooruit, een klein beetje: ,,Fijn.”

‘Wel interessant’

,,Het is zeker wel interessant”, zeggen Sophie (16) en Marlyn (17) desgevraagd tijdens de pauze. ,,Goed dat de school dit doet. Het zet je wel aan het denken. Dat je dingen los moet laten en jezelf ruimte moet gunnen. Je staat niet zo stil bij je gedachten. Als het even niet wil of als het even tegenzit, denk je wel negatieve dingen, maar niet aan zinnen die je dan kunnen helpen.”

‘Je kan het’, bijvoorbeeld. Of: ‘Ik wil het, dus ik doe het’ en ‘Ik ben niet de enige die zich zo voelt’.

Sophie: ,,Wat ik wel een mooie vind, is wat een andere jongen in de klas net zei: ‘We komen steeds dichter bij het diploma’.”